u/Khelthuzaad: Pe repede înainte, speram că sub-ul ăsta să fie un loc unde împărtășim noile informații despre bursa românească sau în cel mai rău caz meme stocks.

In schimb ,mare parte sunt postări cu cereri ce să facă cu suma X.Multi au curajul sa investească,doresc să învețe,însă sunt împiedicati de preconcepțiile legate de sectorul financiar,de instabilitate și greutatea diferențierii dintre conținutului de calitate si reclamele mascate.

Acum că am terminat rant-ul,doresc sa va informez in legătură cu una din cele mai simple metode de investiție posibile,cu cerințe neglijabile și cu birocrație relativ joasă-Titlurile de stat

Daca nu ai timp să citești tot,ai aici un clip care scurtează conținutul:

https://m.youtube.com/watch?v=OA1fQpIAYf0

Înainte să încep, trebuie sa menționez că această postare nu reprezintă un sfat financiar de a cumpăra, reține sau vinde anumite titluri de stat.Natura pieței financiare este mereu schimbătoare și este o ipocrizie să spun că știu cum va fi situația economică a României peste 2,5,10 ani.Sunteti răspunzători de propriile decizii financiare,fie dacă veți câștiga sau pierde bani.

Acum,să începem cu motivul pentru care sunteți aici:

1.Ce sunt Titlurile de Stat?

Conform Ministerului Finanțelor, definiția titlurilor de stat ar fi următoarea:

Titlurile de Stat reprezintă instrumente financiare prin care un stat atestă datoria publică a entității emitente, în cazul României, Ministerul Finanțelor Publice.

Altfel spus, titlurile de stat, cunoscute și ca obligațiuni de stat, reprezintă un instrument prin care noi, persoanele de rând, împrumutăm bani statului, pe o perioadă de timp bine determinată.

Statul se folosește de sumele respective pentru a-și acoperi deficitului bugetar, iar în schimb ne plătești o dobândă anuală, neimpozitabilă.

2.Cand se emit Titlurile de Stat?

Cu unele excepții, există o emitere nouă de Titluri de Stat în fiecare lună.

Ordonanțele Ministerului Finanțelor in legătură cu fiecare emisiune prezenta și precedenta pot fi găsite aici:

https://mfinante.gov.ro/web/trezor/titluri-de-stat-tezaur

3.Pe ce durata sunt emise?

Fiecare emisiune este diferită de cea precedentă însă acestea pot fi:

Titlurile de stat pe termen scurt

Titlurile de stat pe termen scurt, au maturitatea mai mică de un an și reprezintă certificate de trezorerie cu discount.

Practic, tu ca investitor le cumperi la un preț mai mic decât prețul nominal, pe o perioadă scurtă de timp, urmând ca la final să primești valoarea nominală.

Diferența dintre cele două valori reprezintă câștigul tău, care, în acest caz, nu va fi mai mare de un punct procentual cel mai probabil.

Titluri de stat pe termen lung și mediu

Reprezintă obligațiunile ce au perioada de maturitate mai mare de 1 an și care se poate întinde până la 10 sau chiar 15 ani, cu toate că majoritatea nu vor depăși 60 luni.

Acestea se vând la valoarea nominală și, în funcție de emisiune, dobânda anuală va fi achitată fie la data scadentă a investiției, fie din an în an.

4.Care sunt condițiile de cumpărare?

Pentru cumpărarea de astfel de titluri de stat sunt eligibile toate persoanele fizice cu vârsta mai mare de 18 ani la momentul la care fac achiziția.

Pentru persoanele fizice care dețin cetățenia română, locuiesc în afara țării și doresc sa achiziționeze Titluri de Stat Tezaur,dar care nu au capacitatea de a călători înapoi în Țară, pot cere informații suplimentare la aceste contacte:

https://mfinante.gov.ro/contact

5.In ce perioada pot sa cumpăr și de unde?

Pentru luna asta,perioada de subscriere este cuprinsă între 01 și 25 noiembrie 2022.

Titlurile de stat Tezaur pot fi achiziționate din orice sucursală a Trezoreriei Statului sau a Poștei Române (doar până pe data de 24 în mediul urban sau 23 în zonele rurale).

6.Pe ce perioada este dobânda?

Dobânda este calculata pe un an.In cazul titlurilor cu maturitate pe mai mulți ani,vei primi dobânda in fiecare an.

6.Sa spunem că vreau sa cheltui 100 de lei pe titluri de stat,cate titluri cumpăr și cât este dobânda anuală?

Pe lună noiembrie dobânda este de 8.7% pe un an.Cu 100 de lei poți cumpăra 100 de titluri cu valoarea nominală de 1 leu fiecare.

Anul viitor,vei primi 108 lei și 70 de bani.

Postul continua in comentarii.